Bio Swaf

Er was natuurlijk al iets. De naam "Swaf" was er al (een jaar of 10), de zaal "Swaf" was er al. De toenmalige eigenaren gingen het evangelie verspreiden en startten onder dezelfde naam café's in andere Noordhollandse steden. Die café's zijn allemaal al weer weg, zoniet de bakermat.

In 25 jaar tijd is de naam Swaf gebouwd tot een merk. Een merk met een eigen doelgroep: eigengereide muziekliefhebbers met een sociale inslag maar ook met een neiging tot randgroepgedrag.

Hoofdverantwoordelijke daarvoor is Nico Danenberg, die op 1 april 1985 samen met Kees Ruyter het café officieel overnam, na het eerst een jaar te hebben gepacht. Al snel bleek hun vaste hand van tappen gekoppeld te worden aan een vaste hand van sfeer scheppen. Het bijna niet te stoppen drugshol-imago werd stukje bij beetje afgebroken, de stevige motorjongens- en spijkertuinbroekensfeer werd omgebouwd tot een sfeer van elkaar in de waarde laten, terwijl je geniet van dat ene plaatje dat voor jou gedraaid lijkt en het biertje dat speciaal voor jou getapt werd. Een vaste cliëntele vertoonde zich gedurende de jaren, om de paar jaar ververst met de jongste alto's, gothics en punks van de regio. De oudjes blijven terugkomen met de hoogtijdagen die de kroeg al jaren kent: nieuwjaarsbal, koninginnedag, punkster-festival, Eipop, kermis en vooral lappendag. Stuk voor stuk dagen die een sterk "terug op het nest" gevoel kennen.

De inrichting is vertrouwd, Nico is vertrouwd en de genoemde feestdagen zijn vertrouwd, maar wat zich in die 25 jaar continu vernieuwd heeft, is de muziek. Het merendeel van de gedraaide (en gespeelde) muziek ligt in de alternatieve hoek, maar sixtiespop, nederlandstalig en het betere popliedje blijven vaste ingrediënten. Punk, new wave en doemwave volop in de late jaren 80, grunge, nu-metal en britpop in de jaren 90 en in de jaren 00 ....ja wat eigenlijk.

Swaf's reputatie buiten de krappe muren is echter voornamelijk opgebouwd door de naam een live podium te zijn voor een steur bandjes waar je U tegen zegt. Binnen- en buitenlandse bandjes, geprogrammeerd door een groep Swaffo's die een fijne neus hebben voor trends in (garage)rockland. Hilarisch om elke keer de verbaasde blikken te zien als men de grootte ziet van het podium ("Poppenpodium" grapt Nico keer op keer). Stomgeslagen zien ze de deuren van de toiletten verwijderd worden om ruimte te maken voor gitaarhalzen en menig bandje raakte letterlijk de tekst kwijt als een der bezoekers dwars tussen de spelende artiesten door stapte om eens effe lekker naast ze te gaan pissen. Het enige rockvenue met een pisbak op het podium. Ondanks die verbazing blijven ze terugkomen, de Amerikaanse en Engelse rockers, de Nederlandse diehards en de regionale doorzetters: een Swaf-optreden blijft een aanbeveling op je bio.

Zo geldt dat overigens ook voor de ontstane dj-duo's, die een vaste draaiavond kennen in de Swaf-programmering, alsmede de maandelijks terugkerende popquiz van vinyloog Berry: avonden die een vaste groep bezoekers trekken, waarbij het "meedoen" vaak al te letterlijk wordt genomen. Hevige input op het thema van Friday's Fabulous, het ter discussie stellen van de bonusvragen van Berry: speciaal voor de Swaffo is een bekende uitdrukking fors ingekort : deelnemen is belangrijker.

Kortstondig heeft Swaf ook een bestaan gehad als reisbureau. Dat kun je op twee manieren uitleggen: de meest voor de hand liggende leefde maar even. Tijdens een van de grote kunstmanifestaties die Hoorn eind jaren 80, begin 90 kende (For Real Now) werd de etalage van Kerkstraat 3 omgebouwd tot een heus reisbureau. Zonnige posters, foto's en een heus reclame-uithangbord zetten menig passant op het verkeerde been. "Hé, zat hier niet altijd een kroeg?". Langduriger was het opzetten en ondernemen van reisjes met de cliëntele. Met een bus vol een lang weekend naar het Torhout-festival, met een boot vol naar kampeerboerderij de Wierschuur op Terschelling, in spannetjes van twee liftend rond het Ijsselmeer tijdens de Duimenrace, onder het motto "Swimming Swaf" met een groep naar het toen net nieuwe golfslagbad in Wervershoof. Stuk voor stuk opgezet door bezoekers (en fors ondersteund door Nico en Kees) werden het uitjes om nooit te vergeten, die bovendien vaak jaren achtereen werden/worden herhaald. Je kunt dus gerust stellen dat de Swaffo niet élk weekend in de kroeg doorbrengt, althans niet altijd in dezelfde.

Andere memorabele feestavondjes? De jaarlijkse carnavalsact van Volendammer Vishandel feat. Dj Harry, het Kezenfeest waarbij vijf mannen met de voornaam Kees hun verjaardagen gezamenlijk vierden met een galafeest, het waterpijpenfeestje dat iets te nadrukkelijk de niet-agressieve instelling van de bezoekers bevestigde. Zolang er steeds vers volk blijft binnenkomen, blijven ook de themafeestjes met grote regelmaat terugkomen.

Waar Swaf altijd ruim voldoende voorraad van heeft, is "pottenkijkers". Mensen die op koninginnedag, tijdens de kermisavonden en vooral tijdens Lappendag met argusogen langswandelen om te zien wat zich daar nu weer voor ongeregeld en ongeremd volk heeft verzameld. Echtgenotes worden aangestoten, onder de mededeling "kijk dat nou". Maar gelukkig wordt er vaker positief dan negatief gereageerd op het luidruchtige straatschuim. Dat er een lekkere sfeer daar hangt, ligt er immers duimendik bovenop. En ja, dan gaan we wel s te ver. Dan stopt er wel eens woedend een automobilist omdat ie tot kalmte gemaand wordt als ie langs ons "terras" rijdt. Dan gaan we wel eens een uurtje te lang door tussen 16.00 en 18.00 uur, waardoor we het volgend jaar Lappendag al op zondag moeten vieren omdat de burgemeester de deur op slot doet. Geen probleem, het jaar daarop vieren we het dan wel dubbel.

25 jaar onaangepast, 25 jaar rebels, 25 jaar doof en 25 jaar koppijn. Maar ook 25 jaar warmte voor de medemens, 25 jaar aandacht voor de eenling en 25 jaar een uniek gevoel: Swaffen is een werkwoord!

Meer verhalen? Lees de krant!!