Afscheid van Willy Bergen, de koningin van de Roode Steen
Lieve Karel, lieve familie en vrienden,

Een groter contrast was haast niet denkbaar. Het fleurige, het verzorgde en de zonnige uitstraling van Willy tegenover de donkere, bewust onverzorgde en soms wat sombere levenshouding van de gemiddelde Swaffer door de jaren heen.

Toch is er in heel Hoorn geen koppel te vinden geweest dat zo hard te vuur en te zwaard de Swaf-bezoekers heeft verdedigd als het onlosmakelijke duo Karel en Willy.

Het gebeurde regelmatig dat we bij hen op terras zaten op zaterdagmiddag en er een hanekammetje of lange leren jas op kisten Swaf binnenging. Omstanders die bij t Luifeltje op het terras hun ongenoegen uitten over “dit soort types” kregen er kiezelhard van langs van Karel en Wil. “Lievere jongens dan die punkertjes vind je niet, het zijn stuk voor stuk mensen met een goed hart en bovendien komen ze net zo lief bij ons eten en drinken. En dan lachen we altijd heel hard met ze mee”.

Dit verhaal illustreert hoe groot het hart van Willy was: rijke stinkerd of sloeber, zakenman of student:, iedereen had recht op een plekje in haar hart. Iedereen kreeg een stukje warm gevoel mee. Wat ze daar bovendien als extra bij cadeau gaf: ze onthield alles!! Hoe het met de kinderen ging (zit de jongste nou ook al op de middelbare school), of je al verhuisd was en hoe het met die-en-die ging, want die had ze al een tijd niet op het terras gezien.

Streng zag ze toe op een beetje gezonde levenshouding: als je uitstraalde dat je de dagen ervoor iets te diep in het glaasje had gekeken, kon je bestellen wat je wilde maar je kreeg koffie. “Jij moet t even rustig aan doen, jongen”.

In de bijna dertig jaar moederde en omade ze op deze manier over honderden, wellicht duizenden zielen die bij haar de warmte en de gezelligheid kregen die ze zochten.

Het mooist kwam haar genegenheid naar ons tot uiting na de brand: volgens haar was het helemaal geen toeval dat die ontdekt werd door swaf-gangers die ook nog eens het eerste bluswerk verrichten voordat de brandweer aanwezig was. Volgens Wil hielden de Swaffologen net zo goed het luifeltje op een positieve manier in de gaten, zoals zij dat bij Swaf deed.

We zijn haar daar nog altijd dankbaar voor, ook voor ons valt er een ongelooflijk gat. Waar we kunnen zullen we Karel, de familie, de medewerkers van het restaurant en de trouwe cliëntele onze steun geven. Maar dat een zomer nooit meer wordt zoals ze waren, dat staat vast.

We missen Willy, de koningin van het plein, de moeder van de Roode Steen, mama Marinade, maar vooral echtgenote, moeder en oma van hen die haar zo nabij stonden. In ons hoofd is ze onsterfelijk.